Proiectul "Renaște Moldova" - Ludmila Oclanschi, medic neonatolog secția "Nou-născuți"

Odată cu finalizarea lucrărilor de reparaţie în Secția nou-născuţi, de condiţii europene beneficiază deopotrivă pacientele şi colaboratorii secţiei.

Acum, copiii prematuri, dar şi nou-născuţii cu probleme grave sunt resuscitaţi cu ajutorul unui echipament performant, conform protocoalelor în vigoare. În secție se nasc zilnic 7-8 copii, care au nevoie și beneficiază de îngrijiri medicale specializate.

De rând cu resuscitarea, examinarea şi tratarea nou-născuţilor, promovarea alimentaţiei naturale este deosebit de importantă în activitatea noastră. Încurajăm femeile să își alimenteze natural bebelușii, de aceea instruim cu drag proaspetele mămici – oferindu-le primele lecţii de îngrijire a copilului.

Consiliem mamele privind tehnica alăptării, evaluarea eficienţei unui supt, identificarea şi rezolvarea problemelor legate de alăptare.

Un rol deosebit în activitatea secţiei îl are colaborarea fructuoasă cu partenerii din Franţa, în special, colegii din Pediatre du Monde, care ne-au acordat suport în instruirea personalului pentru utilizarea și funcţionarea aparaturii performante, au organizat seminare consacrate profilaxiei infecţiei nosocomiale. Odată cu profilaxia acestei infecții, sperăm să contribuim la micșorarea semnificativă a ratei mortalităţii şi morbidităţii neonatale.

Colaborarea cu partenerii din Franța nu se reduce doar la instruirea tehnică a personalului. Recent am inițiat un proiect de schimb de experiență pentru asistentele medicale din ambele țări. Prima studentă din Franța a efectuat un stagiu de 5 săptămâni în cadrul instituției noastre.

Obiectivele noastre se schimbă și cresc cu fiecare zi. Pentru că fiecare zi, în IMSP „Institutul Mamei și Copilului” înseamnă noi vieți, înseamnă îngrijiri medicale specializate și contribuție semnificativă la creșterea și dezvoltarea unei generații de copii sănătoși în Republica Moldova.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.