Ziua mondială a Diabetului

Astăzi, 14 noiembrie 2016, este marcată  Ziua mondială a Diabetului zaharat. La Institutul Mamei şi Copilului în secţia de Endocrinologie, unde se tratează copii din RM de acastă boală severă, cu cadouri, program artistic, cu bună dispoziţie au venit în ospeţie oameni cu suflet mare. Federaţia de Fotbal din RM împreună cu OFFS („Open Fun Football  Schools”) - proiect umanitar mondial, ce promovează fotbalul în toate regiunile Moldovei, acordă asistenţă metodică şi tehnică cluburilor şi şcolilor de fotbal din RM cu asistenţii - coordonatori ai proiectului în RM-Iurie Conusevici, vicepreşedintele Comitetului de veterani de fotbal din RM, Svetlana Patraş, Iana Pogorevici de la liceul „Dm. Cantemir”  de 11 ani aduc micilor pacienţi  surprize placute şi voie bună. Cu un program artistic, prezentat de copiii talentaţi ai liceului „Dm.Cantemir”, cu maiouri, mingi, agende, vorbe bune şi frumoase. Reprezentanţa în RM a companiei daneze Novo Nordisk – companie farmaceutică globală, lider în tratamentul diabetului zaharat, cu managerul  Agachi  Cornel şi Tatiana Robu an de an de Ziua Diabetului vin la IMşiC cu donaţii şi mici bucurii pentru micii pacienţi, ce suferă de diabet.

Andrian Chiriac, medic – endocrinolog la IMşiC, şef secţie Endocrinologie a IMşiC,  spune despre diabetul zaharat la copii: „Diabetul zaharat e o dereglare cronică a metabolizmului glucozei. Se manifestă prin nivelul mărit a zahărului în sânge. Primele simptome – setea, urinările frecvente, pofta de mâncare exagerată, pierderea în greutate, oboseala progresivă. Unele forme ale diabetului pot fi depistate la copil  chiar în primele zile după naştere. Cel mai frecvent la copii se întâlneşte tipul I de diabet, care necesită tratament cu insulină. Se administrează sub formă de injecţii în număr de 4-5 pe zi. În RM sunt 400 de copii cu acastă patologie. Secţia de Endocrinologie a IMşiC este unica din RM, unde se tratează copii cu diabet zaharat. La moment în secţie sunt internaţi 12 copii. Micii pacienţi sunt asiguraţi cu tratamentul necesar. În fiecare an se depistează 60-70 cazuri noi de diabet la copii. Tratamentul cu insulină este gratuit".

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr.494/139A din 22 aprilie 2013 preparatele de insulină sunt în lista medicamentelor compensate. 

Institutul Mamei şi Copilului aduce mari mulţumiri oamenilor buni, ce au adus zâmbete, căldură, clipe frumoase în viata micilor pacienţi. Copilaşilor le dorim multă multă sănătate şi cât mai multe surprize plăcute!!! 

 

 Copyright © 2023. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.