Ziua Mondială a Rinichiului

 

195 de milioane de femei suferă de boala renală cronică
al 8-lea loc în topul cauzelor de deces la femei
600.000 de decese pe an

 

Ziua Mondială a Rinichiului este marcată în 2018 la data de 8 martie, pentru a sublinia importanța sănătății femeilor în general, și a sănătății rinichilor, în special. Ziua Mondiala a Rinichiului, ajunsă în 2018 la a 13-a aniversare, se desfășoară sub sloganul „Rinichiul și sănătatea femeii, promovează accesul egal la educație și servicii medicale pentru femeile din întreagă lume. Societatea Internațională de Nefrologie intenționează să atragă atenția asupra bolilor rinichilor, aducând la cunoștința publicului cele mai recente metode de tratament și prevenție.

Potrivit unor studii, prevalența riscului de a dezvolta boala cronică de rinichi este mai ridicată în rândul femeilor (14%) în raport cu bărbații (12%). Cu toate acestea, numărul femeilor dializate este mai mic decât cel al barbaților, din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lentă în rândul femeilor, barierele socio-economice conduc la întarzierea dializei sau absența acesteia în rândul femeilor, și accesul inegal la serviciile de sănătate în anumite țări. De asemenea, efectuarea transplantului renal este inegală, datorita diverselor aspecte de ordin social, cultural și psihologic.

Boala renală și sarcina

Boala renală cronică (BCR) este un factor de risc pentru rezultatele negative ale sarcinii și declinul fertilității. Riscul de apariție a reacțiilor adverse este sporit atât pentru o mamă care suferă de BCR, cât și pentru copil. Sarcina la femeile cu BCR avansată este însoțită de un risc crescut de apariție a complicațiilor hipertensive și a nașterii premature. La femei pe dializa se reduce fertilitatea, dar, în cazuri rare, conceperea este posibilă, în special în regim intensiv (zilnic sau aproape zilnic) de dializă, indicând necesitatea unor programe speciale pentru femeile de vârstă fertilă. Transplantul de rinichi reușit ajută la restabilirea fertilității și crește șansele de a naște copilul. Cu toate acestea, deoarece la astfel de femei complicațiile sunt observate mult mai des decât în ​​populația generală, problema consilierelor medicale este actuală în perioada de pregătire pentru sarcină.  Este evidentă necesitatea de popularizare cunoștițelor despre boala renala cronică  și a sarcinii, precum și diagnosticarea precoce a BCR și a asistenței medicale în timpul sarcinii și după nașterea copilului.

Sarcina poate servi drept ocazie pentru examinarea și depistarea precoce a BCR, ceea ce va permite planificarea intervențiilor terapeutice. La rândul său, complicațiile asociate cu sarcina cresc riscul bolilor renale. Preeclampsie, un sindrom în care defectul de implantare  a placentei duce la afectarea rinichilor și provoacă hipertensiune arterială și proteinurie, este una dintre cele trei cauze ale mortalității materne. Preeclampsie, avortul septic (infectarea a placentei) și hemoragie postpartum (hemoragii masive după naștere) sunt principalele cauze de leziuni renale acute la femeile tinere, și pot servi substrat pentru dezvoltare BCR pe viitor la persoanle supraviețuitoare. Aceste complicații sunt răspândite în special de femeile din țările în curs de dezvoltare din cauza lipsei de acces la ingrijire prenatala complexă, gestionarea necorespunzătoare a femeilor cu preeclampsie și lipsa de acces la dializa pentru a trata afectarea renală acută severă.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.