În fiecare an, la data de 17 aprilie, este marcată în întreaga lume Ziua internaţională a hemofiliei

Această zi are drept scop de a sensibiliza opinia publică privind această maladie și celelalte tulburări hemoragice ereditare.

Hemofilia – este un grup de coagulopatii ereditare determinate de defecte cantitative sau calitative a factorilor de coagulare implicaţi în calea intrinsecă de activare a protrombinei şi care se manifestă clinic prin hemoragii cu diferită localizare.

Actualmente, în țara noastră sunt diagnosticaţi cu hemofilie 58 de copii, iar secţia Hematologie a Institutului Mamei și Copilului este unica subdiviziune din țară care asigură asistenţă medicală specializată acestor pacienți în cazurile de urgență, în caz de necesitate de intervenții chirurgicale sau tratament programat (1 dată la 1 lună, 2 luni, 3 luni) după forma hemofiliei. Toţi copii care fac pentru prima dată Hemofilie sunt de regulă internaţi aici pentru precizarea diagnosticului şi tratament specializat.

Tratamentul specific necesar acestor pacienți: factorii de coagulare se oferă gratuit, prin intermediul unui program implementat de către Ministerul Sănătății, datorită căruia, copiii care suferă de hemofilie în formă gravă pot duce o viaţă normală.

Datorită, evoluției prin implementarea metodelor noi de diagnostic și a programelor de tratament la nivel național în ultimii 20 de ani în țara noastră nu a fost înregistrat nici un caz de deces în rândul copiilor provocat de hemofilie.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.