Schimb de bune practici și experiență dintre specialiștii din Republica Moldova și România în prevenirea cancerului de col uterin

În perioada 29 iunie - 2 iulie 2022 s-a desfășurat o vizită de lucru în orașul Cluj-Napoca, România a specialiștilor din cadrul Institutului Mamei și Copilului  și instituțiile medico sanitare din țară. În cadrul vizitei, reprezentanții sistemului sănătății din R. Moldova au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții de sănătate în domeniul screening-ului cervical.

Experții din ambele țări au discutat mai multe aspecte ale prevenirii cancerului de col uterin, inclusiv pregătirea cadrelor medicale, organizarea și funcționarea serviciului de colposcopie și a mecanismelor de referire a femeilor în cadrul screeningului cervical, metode de tratament al afecțiunilor precanceroase, urmărirea post-tratament a pacientelor și altele.

 Tododată, au fost analizate perspectivele inițierii parteneriatului de colaborare între Societatea Moldovenească de Colposcopie și Patologie Cervicală (MSCCP) și Societatea Română de Colposcopie și Patologie a Tractului Genital Inferior (RSCPIGT), fiind agreat formatul și ariile de cooperare. Un Memorandum de Colaborare între cele două asociații profesionale urmează să fie semnat până la finele acestui an.

Vizita de schimb de experiență a fost realizată cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (Ro Aid), în baza unui Acord de colaborare dintre cele două organizații privind susținerea eforturilor naționale de prevenire a cancerului de col uterin în R. Moldova.

De menționat că anual în Republica Moldova sunt depistate peste 300 de femei cu cancer de col uterin, cele mai multe având vârsta de 35-55 de ani. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea testului citologic o dată la 3 ani, de către toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie, precum și prin vaccinare anti-HPV în perioada adolescenței.

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.