O intervenție chirurgicală complexă efectuată cu succes unui pacient în vârstă de 2 ani, în cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică "Natalia Gheorghiu", Institutul Mamei și Copilului

Părinții împreună cu pacientul se adresează la Unitatea Primiri Urgențe a IMC,  la data de 1 octomrie 2021, cu acuze la vome multiple pe parcurs a 2 zile, deshidratare, apatie, slăbiciune generală, fatigabilitate. Din spusele mamei copilul a început a vomita pe data de 30.09. 2021, treptat vomele au devenit mai frecvente, ajungând până la 15. Copilul dezvoltat fizic și psihic conform vârstei. Copilul a fost diagnosticat anterior cu Hernie diafragmatică și intervenit chirurgical în perioada neonatală în orașul Paris, Franța. 

După efectuarea mai multor investigații inclusiv Radiografia de ansamblu a abdomenului, a fost stabilit diagnoza de Boala aderențială avansată, Ocluzie intestinală joasă.  

Pacientul a fost internat în mod urgent în secția Reanimare Chirurgicală, unde după o pregătire preoperatorie s-a intervenit chirurgical. La revizie s-a constatat multiple aderenţe  şi bride care provocau multiple angulaţii. Intraoperator s-a constatat malrotaţie intestinală cu mezou comun cu întreg colonul plasat pe stînga inclusiv unghiul iliocecal cu apendicele viermiform. De asemenea a fost constatat un defect aderenţial major în regiunea plastiei defectului diafragmatic congenital cu implicarea omentului anselor intestinale si colonului. S-a recurs la procedeul de adezioliză cu înlăturarea zonelor de angulaţiişi restabilirea permeabilităţii lumenului intestinal. După reîntoarcerea anselor în cavitatea abdominală s-a constatat o ameliorare parţială a fenomenelor circulatorii a lumenului intestinal.

Echipa de medici a fost formată din: Stanislav Babuci - doctor habilitat, conferenţiar cercetător, Nicolae Dogotari, Eremia Victor – medici chirurgi pediatri; Țurcanu Olesea – medic anesteziolog;  Mazuru Angela– medic reanimatolog; Cvasnițcaia Iulia  – asistentă de operație; Dragneva Nina – asistentă de anestezie; Lilia Gurița, Olga Oleinic – asistente reanimare.

Postoperator pacientul se află sub supravegherea medicilor, iar după perioada de reabilitare urmează a fi externat la domiciliu.

 

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.