Eugen Gladun – personalitate marcantă în domeniul sănătății mamei și copilului din Republica Moldova

Astăzi, întreg colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului și comunitatea medicală marchează 85 de ani de la nașterea Academicianului Eugen Gladun (1936-2014), doctor habilitât în medicină, profesor universitar, fondator, director al Institutului Mamei și Copilului în anii 1988 -1998 şi 2000-2003, în 1998-1999 a deținut funcția de ministru al Sănătăţiil Republicii Moldova.

Eugen Gladun s-a născut la data de 27 aprilie 1936 în satul Nesfoaia, raionul Noua Suliță, județul Hotin (pe atunci în România). După absolvirea Școlii Nr. 2 din Lipcani (1953), și-a continuat studiile la Institutul de Medicină din Chișinău (1953-1959), devenind medic ginecolog.

În anul 1959 și-a început activitatea de medic obstetrician-ginecolog în orașul Lipcani. Eugeniu Gladun urmează cursuri de doctorat, la absolvirea cărora în anul 1964 și susținerea tezei de doctor în medicină (1969), este angajat în învățământul superior în calitate de asistent, conferențiar și apoi profesor. Din anul 1971 până în 2004 pe parcursul a câteva decenii a deținut funcția de șef a Catedrei Obstetrică și  Ginecologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”. Concomitent Eugen Gladun a  deținut funcția de decan al Facultății de Pediatrie (1969-1973) și Facultății de  Perfecționare a Medicilor (1973-1986).

În anul 1984 și-a susținut teza de doctor habilitat în medicină, apoi în 1985 i s-a conferit titlul didactic de profesor universitar. Este numit Șef al Catedrei de obstretică și ginecologie a Facultății de perfecționare a medicilor a Universității de Stat de Medicină și Farmacie "N. Testemițeanu" din Chișinău.

Este fondatorul Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului, actualmente Institutul Mamei și Copilului care este o instituție științifică, medicală modernă, apreciată și recunoscută de prestigioase organizații și instituții de peste hotare, activând în calitate de director între anii (1988-1998, 2000-2003).

În anul 2000, profesorul Eugen Gladun a fost ales în funcția de membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Pe parcursul a mai multor ani a fost președinte al Societății Obstetricienilor - Ginecologi din Republica Moldova și vicepreședintele societății analogice din România, președinte al Comisiei Ministerului Sănătății de Atestare a Medicilor Obstetricieni-Ginecologi.

Pentru merite deosebite în activitatea medicală și didactică, acad. Eugen Gladun i s-a conferit titlul de om emerit, fiind desemnat apoi ca laureat al Premiului de Stat. A fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova, “Ordinul Republicii”, primind apoi și medalia “Meritul civic”. În a.1999 a devenit Laureat al Premiului de Stat în domeniul Științei și Tehnicii. 

A fost o personalitate marcantă cu o bogată experienţă medicală, didactică şi ştiinţifică, considerată model demn de urmat pentru generațiile viitoare de medici obstetricieni-ginecologi. Atenția față de oameni, erudiția înaltă și bunăvoința de care a dat dovadă în anii de activitate a permis ocrotirea și ameliorarea sănătății femeilor, mamelor și copiilor din întreaga țară.

În semn de omagiu pentru întreaga contribuție adusă sistemului medical, pe frontispiciul Maternității din cadrul Institutului Mamei și Copilului este amplasată o placă comemorativă consacrată regretatului profesor și medic ilustru Eugen Gladun.

În contextul acestei zile, Î.S. ,,Poșta Moldovei”  a emis o ștampilă poștală specială ”Eugen Gladun – 85 de ani de la naștere”, care va fi aplicată pe plicurile corespondențelor expediate.

Academicianul Eugen Gladun fiind o personalitate proieminentă și prodigioasă în medicină, prin talentul său organizator și capacitatea sa proverbială de muncă, rămîne a fi un etalon al profesionalismului și un exemplu demn de urmat pentru generațiile de medici care vin.

Personalitate marcantă, neobosit luptător, cărturar cu vaste cunoştinţe, astfel îl apreciem pe medicul savantul aducîndu-i adânc omagiu.

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.