Finalizarea proiectului ”Creșterea accesului femeilor la servicii colposcopice de calitate ca parte a screening-ului cervical organizat”, finanțat de Guvernul Japoniei

Pe data de 12 martie curent, a avut loc Ceremonia oficială de finalizare a trei proiecte  de modernizare a echipamentelor din cadrul instituțiilor medico sanitare publice din țară, printre care și Institutul Mamei și Copilului, susținute financiar de Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”.

La evenimentul care s-a desfășurat în regim on-line au participat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Excelenai Sa, dnul Katayama YOSHIHIRO, dna Yukie Uenishi, consultant de proiecte, dnul Lilian Gîrbu, specialist economic al Ambasadei Japoniei, directorii instituțiilor beneficiare: dnul Sergiu GLADUN, Directorul Institutului Mamei și Copilului, dnul Boris GOLOVIN, Directorul IMSP CNAMUP; dnul Ștefan CALANCEA, Directorul Spitalului municipal pentru Copii nr.1, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Primăriei mun. Chișinău și instituțiilor mass media.

În ultimii ani parteneri de dezvoltare au susținut dezvoltarea serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, inclusiv serviciile de colposcopie. Ca rezultat, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale aprobat în 2017, Centrul de Colposcopie a fost înființat la Institutul Mamei și Copilului. Centrul a fost dotat cu echipament modern prin intermediul programului Kusanone al Ambasada Japoniei în Republica Moldova, care a oferit un sprijin financiar în valoare de peste 84 000 de dolari.

Domnul Sergiu GLADUN, Director IMC, a adresat Ambasadorului Japoniei în Republica Moldova, Excelenței Sale, dlui Katayama YOSHIHIRO, sincere mulțumiri și a exprimat aprecierea profundă Guvernului Japoniei pentru implementarea proiectului ”Creșterea accesului femeilor la servicii colposcopice de calitate ca parte a screening-ului cervical organizat”, și a menționat despre importanța Centrului de referință în colposcopie, care este unica instituție de acest gen în țară care dispune de spații suficiente și este dotată cu echipament modern de ultima generație, conform standardelor internaționale din domeniu.

În final, Ambasadorul Japoniei, Excelența Sa, dnul Katayama YOSHIHIRO,  a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea proiectelor reiterând că sursele financiare acordate cu suportul poporului Japoniei reprezintă o dovadă în plus a solidarității cu poporul Republicii Moldova și deschiderii pentru colaborare fructuoasă în continuare.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.