În fiecare an, pe 25 februarie, utilizatorii de implant cohlear, familiile acestor și profesioniștii din domeniul medical sărbătoresc Ziua Internațională a Implantului Cohlear.

Implantul cohlear reprezintă o șansă unică pentru copilașii cu surditate pentru a putea retrăi bucuria de auzi din nou. Din fericire, în prezent surditatea sensoroneurală severă și profundă la copii, poate fi tratată în Republica Moldova, fiind asigurată de stat. În ajutorul copiilor ce se confruntă cu probleme de pierdere a auzului vin specialiștii Secției ORL și Centrului Republican de Audiologie din cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga”, Institutul Mamei și Copilului care în colaborare cu Asociația ”Aud și Vorbesc” ajută copiii să redescopere lumea uimitoare a sunetelor. Implantul cohlear (urechea bionică) este un dispozitiv biomedical care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv de pierderea totală a auzului.

Pe parcursul anilor 2017–2021 în Republica Moldova s-au depus eforturi mari în obținerea unui program special pentru asigurarea copiilor cu surditate sensorinerală sever/profundă cu   implanturi cohleare. În această perioadă în cadrul Secției ORL a Clinicii ”Emilian Coțaga 39 de copii cu surditate sensoroneurală bilaterală, cu vârsta cuprinsă între 11 luni – 7 ani, ” au beneficiat de implant cohlear.

Rezultatul acestor eforturi sunt pe masură, copiii care au beneficat de implant cohlear aud și deja sunt integrați în societate, grădinițe și școli, spun poezii și se înțeleg cu semenii lor. Auzul este un simţ complex, foarte important, deoarece de el depinde dezvoltarea limbajului la copil, abilități de comunicare, cititul, pasiuni precum dragostea pentru muzică, având în același timp un rol importatnt în prevenirea pericolelor exterioare. Acest simț se formează  îndeosebi, în perioada infantilă. Dezvoltarea limbajului se începe în perioada primului an de viață.

Ținînd cont de acest fapt, problemele de auz ar trebui depistate încă de la naştere. Aceasta se realizează  printr-un  screening auditiv, examenul  fiind efectuat nou-nascuților în maternități. A doua etapă de screening auditiv se efectuează în cadrul Centrului Republican de Audiologie Protezare Auditivă și Reabilitare Medico-Pedagogică, Clinica Emilian Coțaga IMSP IMC. Datele actuale sugerează că aproximativ 1:1000 din copii se nasc cu deficiențe de auz și 1:1000 achiziționează această deficiență pe parcursul copilăriei, fiind afectată calitatea vieții acestora.

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.