Lăuzie №.2

 

 

Petru ERHAN

Şef secţie

Medic specialist, categoria superioară

 

 

 

Olga CELIK

Moaşa superioară

Categoria superioară

  

       

    Secţia Lăuzie № 2 este o subdiviziune funcţională a IMSP IMşiC, desfăşurată pe 50 paturi, care asigură asistenţă medicală spitalicească calificată, bazată pe realizările moderne ale ştiinţei şi practicii medicale  în conduita lăuzelor în perioada postpartum.

În secţie activează un grup de medici obstetricieni-ginecologi calificaţi, neonatologi, moaşe, asistente medicale, care îşi desfăşoară activitatea zi de zi în mod responasabil, conform reglementărilor profesionale şi a cerinţelor postului.

Personalul medical este instruit în tehnologiile moderne de îngrijire   neonatală. Conform recomandărilor OMS, este promovată alimentarea naturală la sân a nou-născutului conform celor 10 paşi, saloanele sunt organizate în sistem rooming-in, cu pătuc pentru nou-nascut, încât mamele pot avea copilul alături la scurt timp după naştere, fiind astfel asigurată aflarea permanentă a mamei şi copilului.

Personalul medical va învăţa lăuza despre importanţa alăptarii şi o vor ajuta să deprindă tehnicile de alăptare. Aceasta va fi încurajată sa petreacă cât mai mult timp alături de nou-născut şi va fi învăţată despre îngrijirile speciale din lăuzie.

Zilnic este efectuată vizita de către medicul obstetrician- ginecolog şi medicul neonatolog pentru evaluarea stării  lăuzei şi nou-născutului, iar în caz de necesitatea iniţierea măsurilor de prevenire a complicaţiilor.

 În cadrul campaniei Renaşte Moldova cu susţinerea fundaţiei pentru dezvoltarea Republicii Moldova  EDELWEISS în anul 2015, secţia Lăuzie № 2, a fost reparată capital şi dotată cu utilaj medical modern, asigurând un comfort optim.

Saloanele secţiei sunt completate cu 1 sau 2 paturi. În fiecare salon este respectat regimul igienic şi antiepidemic, având grup sanitar propriu (duş, lavoar, wc), care sunt asigurate cu apă caldă şi rece non-stop. Izolarea fonică a saloanelor este perfectă, asigurând liniştea necesară odihnei lăuzei şi nou-născutului. Durata medie de spitalizare în secţia de lăuzie este de 2-3 zile, în funcţie de modul naşterii şi de evoluţia postpartum a mamei şi a copilului. Vizita lăuzelor şi nou-născuţilor de către rude de I generaţie  este respecatată cu stricteţe în orele stabilite cu respectarea regimului şi cu permisiunea colaboratorilor secţiei.

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.