Secția neurologie nou - născuți

 

Veaceslav Bozadji - şef secţie Neurologie nou-născuţi

Telefoane de contact: (+373 22) 55 96 54

 

 Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, noțiunea de secție neurologică pentru tratamentul copiilor nou – născuți cu afecțiuni congenitale și dobândite ale sistemului nervos și periferic, neuro–musculară a apărut în luna iulie 1985. Secția a fost prevăzută pentru 30 paturi, dislocată la etajul 3 al blocului de pediatrie.

 Din iunie 2012, secția a fost dislocată la etajul 1 al blocului de nou–născuți, după o reparație capitală, efectuată în mare măsură de către colaboratorii secției. Pe parcursul a 3 ani de la momentul deschiderii secția a fost condusă de către medicul neurolog Ludmila Martâniuc.

 Din anul 1989 pănă în anul 2013 secția a fost condusă de medicul neonatolog cu categorie superioară Anatolie Boboc. 

 La moment secția este condusă de către medicul neurolog de categorie superioară Veaceslav Bozadji. 

 

 

 Colectivul secţiei

Secția activează pe 25 paturi de tip mamă-copil, sunt 12 saloane dotate cu echipament necesar pentru mamă și copil, grup sanitar conform standardelor, sală de proceduri echipată după standard, sală de masaj și chinetoterapie, sufragerie unde mamele au posibilitate de a se alimenta suplimentar. 

 Secția servește ca bază pentru cursurile de perfeționare a medicilor în domeniul neuropediatriei și neonatolgiei. Specialiștii secției conlucrează activ cu specialiștii secțiilor și colaboratorii secțiilor științifice ale IMșiC. Au fost efectuate peste 70000 consultații la copiii din secțiile nou–nascuți din cadrul clinicii noastre, secţia conlucrează fructuos cu departamentul „AVIASAN” în privința consultărilor și transportării „la sine” a copiilor nou–născuți din unitățile medicale de nivelul I și II, activează în calitate de consultanți–curatori la diverse spitale din raioanele republicii.

 

 

   În perioada anilor 1985 și până în prezent în secție au fost investigați și tratați peste 19000 copii.

 În secție se efectuează internarea copiilor de la 0 zile până la 4 luni cu următoarele nozologii și patologii:

* Asfixii obstetricale ușoare, medii și grave; n/n afectaţi de circulaţia cordonului ombelical, n/n afectaţi prin naştere cu aplicarea ventuzei

* Hemoragii cerebrale: hemoragii subarahnoidiene, hemoragii subdurale, hemoragii (în parenhimul cerebral), hemoragii (i/v/periventriculare), hemoragii cerebrale

* Traumatism obstetrical: fracturi de oase craniene, trauma ţesuturilor moi-cefalohematom, torticolis muscular si neurogen.

* Leziuni ale sistemului nervos periferic: ale membrelor superioare-brahioplexii, ale membrelor inferioare si ale nervilor cranieni.

* Epilepsiile și sindromul epileptic ale vîrstei neonatale. Convulsiile febrile.

* Leziuni cerebrale: anoxice, hipoxice, ischemice, comele, sindroamele bulbare si pseudobulbare, atrofii cerebrale, microcefalii, ventriculomegalii, porencefalii, leucomalacii.

* Tulburări de tonus muscular : tetrapareze flasce, spastice cu dereglări motorii cu/fără dereglări psihice.  

 

* Malformații congenitale și dobândite : holoprosencefalii, hidrocefalie, pahigirie, agenezii, displazii, hipoplazii, amiotrofia Wernicke - Hoffman, etc. 

 În prezent, în secție activează medicii: Veaceslav Bozadji ( șef secție), Boboc Anatolie, Tatiana Gorea, CIbotari Elena, categorie de calificare superioară, Bunduchi Andrei, categorie de calificare II, as.sup.- Jantemir Z., 8 asistente medicale, dintre care 6 au categoria de calificare superioară, și un stagiu de muncă de peste 20 - 30 ani, o asistentă cu categoria II pănă la 5 ani de activitate, două asistente noi angajate, sora economă și 5 infermiere. 

 

Activitatea medicală

Se acordă asistenţă medicală corespunzător unui nivel radical de competenţa nivelului pentru nou-născuţi la termen, cât şi nivelul I şi II. Nou-născutul se internează din maternitatea IMşiC, din secţiile de reanimare nou-născuţi, secţia reanimare pediatrică şi toxicologie şi din maternităţile şi secţiile de copii din ţară. 

Activează psihologul social, care asigură consilierea în cazul riscului de abandon al nou-născutului, ajutor în rezolvarea problemelor sociale şi colaborarea cu specialişti în asistenţa mamelor depresive post-partum. 

 

 

În activitatea secţiei se colaborează cu specialişti din diferite domenii:

- Oftalmolog

- Hematolog

- Cardiolog

- Genetician

- Infecţionist

- Endocrinolog

- Cardiochirurg

-Kinetoterapeut

-Fizioterapeut

Echipamentul secţiei:

- Lampă de fototerapie

- Pulsoximetru

- Aspirator portativ

- Pompe de perfuzii

Investigaţiile paraclinice efectuate nou-născutului:

- Radiografii toracale şi ale tractului digestiv

- Ultrasonografia cerebrală, abdominală

- Ultrasonografia cardiacă pentru depistarea malformaţiilor de cord

- ECG

- EEG

- Tomografia cerebrală, toracală, cardiacă

- Examenul oftalmologic

Investigaţii de laborator:

- Hematologice

- Imunologice

- Virusologice 

- Bacteriologice

 

 

 Depistarea infecţiilor congenitale, virale(CMV, HSV) şi parazitare(toxoplazmoză, hlamidioză, micoplazmoză).       

 În desfăşurarea activitaţii medicale ne conducem de protocoalele clinice naţionale şi protocoale locale elaborate de colaboratorii secţiei.

 În secţie se desfăşoară cursuri de instruire a personalului medical pentru menţinerea standardelor de îngrijiri medicale. 

 

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.