Reanimare și terapie intensivă nou-născuți

Crivceanscaia Larisa

 

 

1986 şi în prezent Șef secție Reanimare și Terapie Intensivă nou născuți, Institul Mamei şi Copilului

Doctor în științe medicale, Conferențiar  universitar la catedra Neonatologie a Univerşităţii de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, medic neonatolog categorie superioara

A publicat 57  lucrari stiintifice, este coautor a 13 manuale, 6 ghiduri clinice, 18 elaborari metodice,  15 protocoale.

1.     Stagieri internationale: 2016, stagiu de perfectionare  „Metode de perfectionare in ventilare artificiale” Centrul regional de terapie intensivă, Iaşi,UMF „Gr.T. Popa”, Iaşi. Dan Stweart 

2.     30 aprilie 2015. "2-nd Mediterranean Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery Workshop" Acibadem University. Turkey Istambul

3.     11-13 februarie 2013. Seminar științifico-practic pentru formator „Metodologia cursurilor de simulare” AMP  RM Universitatea din Geneva Elveția.

4.     2013, 27 iunie. Curs de formare continuă „Simularea în educaţia medicală continuă, aspecte etice în patologia malformativă neonatală”, Văratec, România.

5.     2013, 11-14 iunie . Treening în baza de simulare în obstetrică de urgență AMP din RM CESIMED Cendtro de Simulcioa do Porto Portugalia

6.     1999, Octombrie-Noiembrie. Stagiu în serviciu Reanimaţie şi Terapie Intensivă, spitalul „Misgav Ladach Spital General” Ieruralim, Israel.

7.     1997. Viena, Austria. Noile Tehnologii în neonatologie.  

Sectia ATI nn a fost deschisa in anul 1984. De atunci si pina in prezent activeaza medicii  Andrievici Eleonora, Malvinova Valentina, Plesca Gheorghe, asistenta medicala Ecaterina Bogza. 

 

 

   Prin munca si sirguita se fac lucruri frumoase, n-am putea sa nu mentionam aportul d-lui PETRU STRATULAT doctor habilitat in medicina, profesor universitar, prim-vicedirector al IMSP ICSDOSMsiC activitate stiintifica, director interimar al ICSDOSMsiC din luna mai 1998 pina la finele anului 1999, sef al catedrei Neonatologie a USMF  “N. Testemitanu” , neonatolog principal netitular al MS al RM.

Profesorul Petru Stratulat pe drept cuvânt este coordonatorul formării sistemului regionalizat în asistenţa perinatală, elaborării politicii naţionale în perinatologie, pregătirii circa a 7000 de medici obstetricieni, neonatologi, medici de familie, manageri ai serviciilor perinatale, moaşe şi asistente medicale, precum şi a promovării tehnologiilor bazate pe dovezi ştiinţifice, recomandate de OMS (1998). 

Sectia activeaza conform protocoalelor standartizate, in numar de 35, ale caror autori sunt inclusiv si medicii din sectie: Crivceanscaia L, Moldovan L, Sisoev V, Cozma D.

 

 

Medici: Sîrghe Ina, Brunchi Ludmila, Moldovan Larisa, Crivceanscaia Larisa

 

 

Medic Todorova Inga, asistenta medicala Matei Elena

Sectia ATI nn este divizata in 2 posturi postul ventilator si postul intensiv.

Postul ventilator detine 6 paturi. La moment activeaza 8 doctori neonatologi-reanimatologi:

Brunchi Ludmila categorie superioara, stagiere 2014 Rusia (Moscova)

Todorova Inga categorie superioara, stagiere 2013 Rusia (Moscova)

Sisoev Victoria categoria I, doctoranda,stagieri:  2007 SUA, 2008 Elvetia, 2016 Franta,

Moldovan Larisa categoria I , stagieri: 2013, 2014 Austria

Cozma Daniel categoria I,

Vidaico Olga,

Sirghe Inna, 

Colodrovschi Ana.

 

 

Medic: Sisoev Victoria 

 

Medic: Cozma Daniel

 

 

 Medic: Colodrovschi Ana

 

Postul intensiv detine 12 paturi. La acest post activeaza 4 medici

Andrievici Eleonora categorie superioara, stagiere  1989 Kiev

Anton Ludmila categorie superioara,

Malvinova Valentina categorie superioara, stagiere  1989 Kiev

Plesca Gheorghe categorie superioara.

 

Medic: Andrievici Eleonora

 

 

Medic: Anton Ludmila

 

Toti medicii ce detin categoria I si superioara efectuiaza servicii pe linia AVIASAN.  

De asemenea activeaza 21 asistente medicale, dintre care 13 poseda categorie superioara, 2 categoria I. Si 11 infermiere. 

 

Asistente medicale: Guțan Alexandra, Catruc Aliona, Cușnir Cristina, Cervatiuc Aliona, Cebotari Elena

 

Asistente medicale: Derin Ala, Balan Aurica, Cumpănă Valentina

Sectia ATI nn deserveste toti copiii care necesita tratament in ingrijiri speciale, nascuti in IMSP ICSDOSMsiC  si transferati pe linia AVIASAN. Anual in sectie se interneaza in jur de 1000 copii.

Pentru nou- nascuţii care necesită o îngrijire medicală deosebită după naştere, maternitatea noastră posedă  un compartiment  de Terapie Intensiva de nivel III  cu aparatură  modernă. 

Este unica sectie din Republica Moldova care are posibilitatea de a acorda ajutorul medical calificat si ingrijiri medicale de inalta calitate pentru copii cu greutate foarte mica si extrem de mica la nastere.

In ultimul deceniu, s-a redus considerabil mortalitatea asociată cu naşterea prematură cu ajutorul măsurilor disponibile şi necostisitoare.

În anul 2012 nivelul de supraviețuire a copiilor conform datelor oferite de MS în categoria de greutate la naștere sub 1000 gr este de 43,7%  iar în categoria 1000-1499 gr  ≈ 80,6% versus anul 2000 cînd copii cu greutatea la naștere pînă la 1000 gr exista o rată de supraviețuire  ≈ 1,64 %, iar în grupul cu greutatea 1000-1499 gr – 52,2%. Trebuie să recunoaștem că nivelul de supraviețuire a copiilor sub 1000 gr, internați în sectia Reanimare și Terapie Intensivă a IMSP IMșiC, la fel rămîne scăzut, cu toate că a crescut cu 35% în perioada ultimei decade. De asemenea, se poate preciza că supraviețuirea acestui contigent de copii a crescut mai exact după anul 2006, odată cu  introducerea noilor tehnologii cu un grad înalt de eficiență.

SERVICII MEDICALE prestate in sectie:

- Resuscitare in sala de nasteri

- Ventilatie mecanica

- Administrare de surfactant

- alimentatie parenterala cu pompe de perfuzie

- cateterizare centrala a venelor si arterelor ombililicale

- exsanguinotransfuzie pentru boala hemolitica

- fototerapie

- metode imunologice de determinare a gr. şi subgr. sanguine

- plasarea unui cateter central prin venele periferice

- respiraţie mecanică cu toate monitoarele necesare acestei proceduri

- transfuzii

avem acces permanent la laboratorul clinic al spitalului cât şi la serviciul de radiologie;  

Nou –născuţii care rămân internaţi în TI sunt îngrijiţi de medici specializaţi în neonatologie şi asistente de neonatologie. Aceştia beneficiază de examen clinic, investigaţii de laborator şi paraclinice, monitorizarea funcţiilor vitale, măsuri terapeutice  specifice (echilibrare termică, oxigenoterapie, PEV pentru echilibrare metabolică şi hidroelectrolitică, fototerapie, administrare de medicamente pe cale  endovenoasă, etc.). 

Majoritatea copiilor internaţi în compartiment TI se vor întoarce alături de mamele lor dupa rezolvarea problemelor de sănătate.

Nou-născuţii prematuri (avand vârsta de gestaţie mai mică de 37 săpt) sau cu greutate mică la naştere (mai mică de 2500g), vor avea o staţionare mai prelungită în compartimentul de TI . Copii mai mari sunt de obicei internaţi în compartimentul de TI pentru complicaţii legate de procesul naşterii. Unii au nevoie de Oxigen suplimentar pâna se resoarbe lichidul care se află în plămâni în viaţa intrauterină. Alţii au nevoie de tratament cu antibiotice ca urmare a unei infecţii materno- fetale, mai ales la mamele cu membrane rupte de peste 18  ore sau cu febră în travaliu. 

Asistenta medicala: Bogza Ecaterina 

Pentru copii prematuri, durata internării  în compartimentul de TI depinde de greutatea la naştere şi gradul de imaturitate. Ca o  regulă generală, momentul externării este apropiat de momentul când copilul ar fi trebuit să se nască.

 

 Copyright © 2024. IMSP Institutul Mamei și Copilului. Toate drepturile sunt rezervate.